Łączenie przyjemnego z pożytecznym to domena pracy w Branżowej Szkole. Potwierdzeniem tej reguły jest wycieczka zawodoznawcza, która odbyła się w ostatnich dniach ciepłej jesieni, tj. 05.10.23r. Uczniowie klas II/IIIA i IB kierunku pracownik pomocniczy gastronomii pojechali do Zakopanego, by uczyć się, zwiedzać i odpocząć. Pierwszym punktem wyjazdu była wizyta w Pracowni Cukierniczej „Ciu – ciu”, gdzie młodzież czynnie brała udział w procesie produkcyjnym cukierków i lizaków z karmelu. Temat tyle trudny, co bardzo przyjemny, nie mówiąc o tym, jak bardzo smakowity.
Po warsztatach udali się do Muzeum Tatrzańskiego, gdzie na pozór znajoma fauna i flora okolicy, odkrywana była na nowo z dużym zainteresowaniem i niejednokrotnie zdziwieniem. Na koniec korzystając z uroków dnia młodzież spacerowym krokiem udała się do zabytkowego kościółka na Pęksowym Brzysku i przylegającego do niego cmentarza.
Wycieczka bardzo udana. Jak sami uczestnicy mówią: Było ciekawie i słodko!
Organizatorkami wycieczki były Panie Elżbieta Gil i Małgorzata Zarębczan.