Innowacje w Szkole Branżowej. Każdy dzień moją inspiracją i szansą na rozwój. Część1.

W dniu 28 lutego 2024 roku w Branżowej Szkole I stopnia Nr 5, odbyły się pierwsze z siedmiu zajęć w ramach wdrożonej przez panią Halinę Osmalę i Mariolę Walczak innowacji pedagogicznej pt. ,,Każdy dzień moją inspiracją i szansą na rozwój”. Uczestnikami projektu są uczniowie II klasy (kierunek cukiernik) i I grupa klasy I (kierunek pracownik pomocniczy obsługi hotelowej).

Hasłem przewodnim zajęć był ,, Dzień kuchni regionalnej – kuchnia góralska”. Zajęcia składały się z trzech części: wstępnej, w formie prezentacji multimedialnej, przedstawiającej temat zajęć, typowe dla kuchni góralskiej produkty i potrawy,
objaśniającej, podczas której omówiony został sposób wykonania zadania oraz działania uczniów pod nadzorem nauczycieli i końcowej, którą stanowiła wspólna konsumpcja przygotowanych potraw.

Uczestnicy zajęć mieli okazję praktycznie przekonać się o niepowtarzalnych smakach tejże kuchni, degustując przygotowane przez siebie potrawy, takie jak: kwaśnica
z ziemniakami, hałuski góralskie i bomboliki. Kuchnia góralska – to prosta kuchnia, ceniona za niezwykłe walory odżywcze. Oparta jest na własnych surowcach ,,wyhodowanych” w ogródkach, polu czy zagrodzie oraz zebranych w lesie i na łące. Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwoliły uczniom zdobywać nowe doświadczenia kulinarne oraz czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. To były 2 godziny bardzo intensywnej pracy i nauki, które wzbogaciły uczniów o nowe przydatne wiadomości i umiejętności.

A już niebawem kolejne zajęcia tym razem ,,Dzień florysty – wiosna w pudełku”.