Sztuka dekoracji ciast i torów, czyli jak uczniowie poszukują inspiracji i wiedzy.

Dekorowanie tortów i ciast to prawdziwa sztuka, która może sprawić wiele radości zarówno cukiernikom, jak i ich potencjalnym klientom. Wiedzą o tym uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik, pracownik pomocniczy gastronomii i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, dlatego 10 kwietnia 2024 r.  udali się do hotelu Ibis Styles w Nowym Targu na targi branżowe firmy Damix. 

Wszyscy wiemy, że jedną z najważniejszych technik dekoracji ciast jest posypywanie cukrem pudrem lub kakao. To prosta, ale elegancka metoda, która daje ciastu nie tylko dodatkowy smak, ale i wygląd. To jednak trochę za mało, aby zachwycić. W czasie trwania targów młodzież miała okazję zobaczyć nowe propozycje dekoracji ciast i tortów, prezentacje monoporcji, deserków, pieczywa, lodów, sprzętu, napojów zimnych i gorących, a także nowych trendów w gastronomii.

Uczestnictwo w pokazach wyrobów mistrzów cukiernictwa i gastronomii zakończone było ich degustacją, która oczywiście, co zrozumiałe, sprawiła młodzieży największą radość. Opiekunkami udziału uczniów w targach były Pani Elżbieta Gil i Pani Mariola Walczak.