Kolejnym elementem innowacji pedagogicznej realizowanej w Szkle Branżowej przez p. Halinę Osmalę i p. Mariolę Walczak były zajęcia 17 kwietnia 2024 roku, których hasło przewodnie ustalono jako ,,Dzień Edukacji Żywieniowej – zdrowie na talerzu i w kubeczku”.
Każdy organizm potrzebuje wielu składników do prawidłowego funkcjonowania, a najlepszą metodą ich dostarczania to prawidłowo zbilansowana dieta. Słowo to jednak nie oznacza tu odchudzania, lecz odpowiednio zbilansowany jadłospis. Urozmaicona dieta sprawia, że nasz organizm może się prawidłowo rozwijać, nie zbiera zbędnych kilogramów, jesteśmy bardziej odporni na infekcję, nasza cera, włosy i paznokcie są w dobrej kondycji, a mózg dobrze przygotowany do zdobywania wiedzy i nowych umiejętności. To teoria.
Z kolei praktycznie podczas warsztatów młodzież miała okazję zdobywać nową wiedzę o prawidłowym żywieniu oraz umiejętności samodzielnego przygotowania prawidłowo zbilansowanego posiłku. Przygotowane podczas zajęć dania, zachęciły uczniów do spróbowania czegoś innego, co na wstępie odrzucali, a niestandardowe połączenia różnych smaków i składników stały się inspiracją do tworzenia nowych zaskakujących wyglądem i smakiem dań.