W bieżącym roku szkolnym po raz kolejny uczniowie SP –L wzięli udział w programie edukacyjnym „Trzymaj Formę” organizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną.
Realizacja programu obejmuje:
- Zajęcia tematyczne:
- Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta (tematyka: talerz zdrowia – produkty i ich rola w diecie, rozkład posiłków w ciągu dnia, wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych, zagrożenia związane z niewłaściwym odżywianiem).
- Wpływ aktywności fizycznej na stan zdrowia.
- Elementy edukacji konsumenckiej.
- Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie, piramida zdrowego żywienia – plakaty, ulotki, gazetki szkolne, informacje dla rodziców.
- Dlaczego warto jeść te warzywa i owoce? – prezentacje multimedialne
- Jakich informacji dostarczają etykiety produktów spożywczych? – analiza etykiet produktów spożywczych.
- Życie bez nałogu – profilaktyka palenia tytoniu
- BMI – wskaźnik prawidłowej masy ciał
- Fast food – czym jest i dlaczego należy go unikać? – prezentacja multimedialna.
- Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne formy zajęć i działań pozalekcyjnych.
Realizując program „Trzymaj formę” staramy zwiększyć świadomość społeczności szkolnej na temat wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Pogłębiamy wiedzę o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. Kształtujemy postawy i zachowania związane z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. Pokazujemy, że warto zwracać uwagę na informacje zamieszczone na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętnie z nich korzystać.
Szkolny koordynator programu „Trzymaj formę” – B. Dudek