Na zakwasie, drożdżowy, pszenny czy z ziarnami – chleb obchodzi swoje święto 16 października. Zostało ono ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Światowy Dzień Chleba obchodziliśmy w szkole pod hasłem „Ozdobny chleb dożynkowy”, który był równocześnie tytułem konkursu plastycznego dla Szkoły Branżowej i Szkoły Przysposabiającej do Pracy. 31 prac oceniła komisja konkursowa i wyłoniła zwycięzców, którzy otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy. Wręczenie nagród odbyło się na uroczystych obchodach tego święta w dniu 19 października 2023 r. Galę otworzyła Pani wicedyrektor Anna Trybuła wprowadzając zebranych w tematykę. W czasie uroczystości uczniowie przedstawili szczegółową jego historię, a także recytowali wiersze o chlebie, takie jak „Piekarz” Arkadiusza Łakomiaka, czy „Chleb” Bronisławy Piaseckiej. Utwory te wprowadziły nas w nastrój szacunku do chleba, wielkiej wartości chleba i miłości. Imprezę uświetnił występ Grupy Regionalnej „Milusioki” pod opieką Renaty Knap i Teresy Jagody w piosenkach: „Takiego Janicka” i „Pod Tatrami jest mój kraj”.
Mogliśmy również podziwiać wystawę florystyczną i owocową darów jesieni. Wspaniałym widokiem był stół cały zastawiony różnego rodzaju chlebem i dodatkami do niego. Stół ten był efektem zajęć praktycznych uczniów Szkoły Branżowej, którzy piekąc chleb pod czujnym okiem nauczycieli, wzbogacali swoją wiedzę i umiejętności. Chleb sporządzono na zakwasie i ziemniaczany, z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego i otrębów. Wyśmienicie smakował z oliwą z ziołami, smalcem czy masłem czosnkowym. Nie zabrakło również czegoś słodkiego. Dla łasuchów uczniowie upiekli warkocze drożdżowe, do których dodatkiem był dżem. Wspaniale spisali się też uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy, którzy przynieśli do degustacji chleb upieczony w domu rodzinnym i opowiedzieli o nim. Uczestnicy obchodów Światowego Dnia Chleba mogli podziwiać wszystkie konkursowe prace plastyczne , wystawione w czasie gali. Jeszcze przez kilka dni będziemy mogli oglądać zarówno te prace, jak i wystawę florystyczną w holu placówki. Serdecznie zapraszamy!
Realizacja projektu: Irena Leja, Monika Hołowczak – Banot, Elżbieta Gil, Małgorzata Zarębczan, Mariola Walczak
Koordynator : Leja Irena