Szkolny Dzień Chleba

Już od lat tradycją naszej szkoły są obchody Światowego Dnia Chleba – święto to dedykowane jest jednemu z najstarszych i najważniejszych produktów spożywczych w historii ludzkości. To jedna z najsmaczniejszych uroczystości w szkole, która w tym roku odbyła się w dniu 6 listopada. Świętując, przypomnieliśmy sobie historię powstania chleba oraz to, że chleb to symbol wspólnoty, pracy ludzkich rąk i dzielenia się z innymi.To znak człowieczego trudu, a szacunek do niego  to również szacunek do ciężkiej, codziennej pracy i do naszego dziedzictwa kulturowego. Istotną częścią wydarzenia była długo wyczekiwana degustacja różnych rodzajów chleba, którego zapach unosił się wszędzie. Dodatki do pieczywa w postaci różnorodnych past, humusu, masła czosnkowego i innych w większości zostały starannie wykonane przez uczniów Szkoły Branżowej I stopnia pod opieką nauczycieli podczas zajęć praktycznych. Słodkie dżemy i konfitury oraz tradycyjny smalec zostały m.in. przyniesione przez uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w przygotowanie tego wyjątkowego dnia. Przede wszystkim:

  • Firmie Pan Steskal Spółka z o.o  oraz Piekarni – Ciastkarni Piotr Żarnecki za nieodpłatne przekazanie bochenków chleba
  • Firmie Kegel Błażusiak – Producent odzieży roboczej i akcesoriów za nieodpłatne wypożyczenie manekinów wraz z profesjonalnymi strojami piekarza
  • Fundacji Na Rzecz pomocy Niepełnosprawnym Wychowankom Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 1 w Nowym Targu za wsparcie finansowe uroczystości
  • Rodzicom uczniówza nieodpłatne przekazanie dżemu, smalcu, konfitur oraz upieczenie różnych rodzajów chleba
  • WSZYSTKIM, którzy w jakikolwiek sposóbwłączyli się w organizację i przebieg Szkolnego Dnia Chleba

To była prawdziwa uczta dla zmysłów i serc! /MHB/