Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 przeznaczona jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, z autyzmem oraz z różnymi sprzężeniami.
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 kształci w następujących kierunkach:
- cukiernik
- pracownik pomocniczy gastronomii
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Szkoła posiada własne warsztaty oraz miejsca realizacji praktyk.
CUKIERNIK
Podejmując naukę w zawodzie CUKIERNIK i po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń ma możliwość uzyskania tytułu zawodowego – cukiernik. Miejscem pracy absolwentów kierunku są cukiernie , piekarnie, zakłady gastronomiczne, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe. Ponad to mogą prowadzić własną działalność gospodarczą. W trakcie nauki uczniowie uczą się wszystkich czynności związanych z przygotowaniem wyrobów cukierniczych. Po ukończeniu kierunku potrafią m.in. sporządzać wyroby cukiernicze, wykonać elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych, dekorować wyroby cukiernicze, obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych, stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności: system dobrej praktyki produkcyjnej( GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP), oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych ( HACCP).
Czas trwania nauki – 3 lata.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Podejmując naukę w zawodzie PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń ma możliwość uzyskania tytułu zawodowego – pracownik pomocniczy gastronomii. Miejscem pracy absolwentów kierunku są wszystkie typy zakładów gastronomicznych, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe. W trakcie nauki uczniowie uczą się wszystkich czynności związanych z przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu z kwalifikacji HGT.04. – ,,Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne”, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz uzyska wykształcenie branżowe.
Pracownik pomocniczy gastronomii przygotowany jest do wykonywania prostych czynności w obiektach świadczących usługi gastronomiczne: wykonywania czynności porządkowych, realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności, wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego, wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych, wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
Uczniowie poznają zasady obsługi konsumenta, sposoby nakrywania i dekorowania stołów na różnego rodzaju imprezy. Poznają sprzęt i naczynia potrzebne do obsługi konsumenta.
Czas trwania nauki – 3 lata.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Podejmując naukę w zawodzie PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ i po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń ma możliwość uzyskania tytułu zawodowego. Absolwenci kierunku mogą być zatrudnieni we wszystkich typach obiektów świadczących usługi hotelarskie, prowadzić własną działalność gospodarczą oraz kontynuować naukę.
W trakcie nauki uczniowie uczą się wszystkich czynności związanych z wykonywaniem prac pomocniczych w obiektach hotelowych. Po ukończeniu kierunku potrafią m.in. wykonywać prace pomocnicze związane z przygotowaniem jednostki mieszkalnej, obsługą gości, czynności związane z utrzymaniem porządku na terenie hoteli i ich otoczenia oraz pielęgnacją terenów zieleni.
Czas trwania nauki: 3 lata.
MONTER ZABUDOWY I ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH
W BUDOWNICTWIE
Podejmując naukę w zawodzie MONTER ZABUDOWY I ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE uczeń ma możliwość uzyskania kwalifikacji: montażu systemów suchej zabudowy, wykonywania robót malarsko-tapeciarskich oraz wykonywania robót posadzkarsko-okładzinowych. Uczniowie uczą się posługiwać dokumentacją projektową oraz instrukcjami dotyczącymi typowych robót wykończeniowych i modernizacyjnych.
Zdobywają wiedzę dotyczącą montażu ścian działowych., sufitów podwieszanych, okładzin ściennych i podłogowych w systemie suchej zabudowy. Poznają tajniki wykonywania posadzek z różnych materiałów. Nabywają umiejętności wykonywania robót malarskich różnymi technikami oraz klejenia tapet.
Jest to zawód bardzo poszukiwany na krajowym i europejskim rynku pracy.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych oraz uzyskać dodatkowe kwalifikacje w zawodzie w ramach kursów kwalifikacyjnych.
Czas trwania nauki: 3 lata.